Architeaching entranceMain Menu

Architeaching Facebook Page

button

Software for the project

Architeaching LMS

Now on Architeaching...

We have 61 guests online

Traffic analysis

Today12
Yesterday51
Week118
Month1286
All120268

Disclaimer&visual identity 2013

Definitii si echivalente ale termenilor arhitecturali

There are 290 entries in this glossary.
Search for glossary terms (regular expression allowed)
Begins with Contains Exact term Sounds like Tick to search all glossaries
All A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V X Z
Term Definition
Zid
  1. Element de constructie vertical sau putin inclinat, cu grosime (relativ) mica in raport cu celelalte dimensiuni, executat din caramizi, din blocuri de piatra etc., asezate ordonat unele peste altele (si legate printr-un liant), sau din beton, destinat sa limiteze, sa separe sau sa izoleze un spatiu ori sa sustina alte elemente de constructie, alcatuind un perete, o ingradire, o fortificatie etc. - Din sl. zidu.

  2. Parte masiva a unei constructii, care delimiteaza, inchide sau marcheaza diferitele parti ale acesteia. Zidul poate fi realizat din piatra, caramida sau din cele doua materiale alternate prin mortare de diferite compozitii si calitati. Din punct de vedere functional zidul poate fi de mai multe tipuri: de incinta, de sprijin, fals, de diafragma, de interior, perimetral etc.

Sursa: DEX, Dictionat tehnic

Zidarie
  1. Lucrare de constructie facuta din zid; parte a unei constructii facuta din zid.

  2. Modalitatea de a pune in opera materialul constructiv al unui zid, variind in functie de epoca si de loc, urmarindu-se permanent stabilitatea acestuia si foarte des, conferirea, implicita, a unor valori estetice. Dupa tipul de material si modalitatile de a-l folosi, zidaria poate fi de mai multe feluri: bruta, bruta cu muchii de piatra prelucrate, cu bosaje, din caramida, din piatra ecarisata, mixta (din piatra si caramida), de tip rustica etc.

Sursa: DEX, Dictionar tehnic

ZVONITA
  1. Termen folosit in Moldova de Nord si in Basarabia pentru a desemna un tip aparte de clopotnita, de influenta ruseasca: clopotele sunt adapostite intr-o constructie independenta, de forma unui zid gros, cu un soclu masiv, care la partea superioara este strapuns de mai multe goluri arcuite; in fiecare dintre acestea, printr-un sistem de barne si de parghii, este atarnat cate un clopot.

  2. Clopotnita realizata prin suprainaltarea unui perete al bisericii, strabatut de deschideri in arcada in care se atarnau clopotele.

  3. In Moldova – clopotnita situata in apropierea bisericii.

Glossary 2.7 uses technologies including PHP and SQL