Architeaching entranceMain Menu

Architeaching Facebook Page

button

Software for the project

Architeaching LMS

Now on Architeaching...

We have 55 guests online

Traffic analysis

Today10
Yesterday54
Week410
Month1130
All120112

Disclaimer&visual identity 2013

Definitii si echivalente ale termenilor arhitecturali

There are 290 entries in this glossary.
Search for glossary terms (regular expression allowed)
Begins with Contains Exact term Sounds like Tick to search all glossaries
All A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V X Z
Term Definition
VALOARE
 1. Efect obtinut in pictura prin alaturarea a doua nuante diferite ale unui ton. - Din fr. valeur, lat. valor, -oris.

 2. Grad de luminozitate al neculorilor si, prin extensie, al culorilor, receptat intotdeauna ca un raport, corespunzator tonului de culoare.

 3. Nivelul de realizare acceptat pe baza criteriilor artei; se mai numeste si artistica.

Sursa: DEX, Dictionar de arta

VERANDA
 1. Galerie larga, semideschisa sau vitrata, marginita de o balustrada, cu un acoperis sprijinit de coloane sau stalpi din piatra, lemn ori metal, situata la parterul sau la etajul unei cladiri, facand legatura cu peisajul si servind pentru recreare. - Din fr. veranda.

 2. Galerie exterioara (balcon sau terasa acoperita), inchisa adesea cu pereti avand numeroase ferestre, care alcatuieste anexa unei locuinte.

Sursa: DEX

VITRALIU
 1. Panou decorativ din bucati de sticla colorata diferit, montate in armaturi de plumb, folosit la ferestrele bisericilor, avand o compozitie decorativa (geometrica, florala etc.) sau o imagine cu caracter iconografic. Este cunoscut inca din antichitate si a inflorit in cadrul stilului gotic. - Din fr. vitrail.

 2. Tehnica decorativa semnalata prima data in antichitate, constand in asamblarea de bucati de sticla colorata intr-un panou translucid, destinat ornamentarii ferestrelor.

Sursa: Dictionar religios, Dictionar de arta

VIZUAL
 1. Care se refera la simtul vazului, care apartine vederii; de vedere. Camp vizual = portiune de spatiu pe care o poate cuprinde cineva o data cu privirea. - Din fr. visuel, lat. visualis.

Sursa: DEX

VOLUM
 1. Spatiu tridimensional pe care il ocupa un corp. Numar care exprima masura unei marimi tridimensionale. Marimea spatiului unui corp, aflata cu ajutorul unei formule. - Din fr. volume, lat. volumen, -inis.

 2. In sens plastic - spatiu compus, evident, nu numai din plinuri, ci si din goluri.

Sursa: DEX, Dictionar de arta

VOLUTA
 1. Ornament in forma de spirala, folosit la capitelurile coloanelor ionice, corintice si compozite. - Din fr. volute, it. voluta.

 2. Element decorativ de forma unei spirale, folosit intens din antichitatea greaca, unde il intalnim in pereche la capitelul ionic, pana in secolul XX, fie perpetuand aceasta forma, fie preferand versiunea vrejului vegetal.

Sursa: DEX, Dictionar de arta

VREJ
 1. Element decorativ de origine vegetala, care utilizeaza tulpinile unduite sub forma sinusoidala, de voluta sau simplu arcuite, ale anumitor plante, cel mai adesea cu frunze, dar si cu flori si chiar fructe. - Din bg. vrez.

Sursa: Dictionar de arta

Glossary 2.7 uses technologies including PHP and SQL