Architeaching entranceMain Menu

Architeaching Facebook Page

button

Software for the project

Architeaching LMS

Now on Architeaching...

We have 76 guests online

Traffic analysis

Today12
Yesterday51
Week118
Month1286
All120268

Disclaimer&visual identity 2013

Definitii si echivalente ale termenilor arhitecturali

There are 290 entries in this glossary.
Search for glossary terms (regular expression allowed)
Begins with Contains Exact term Sounds like Tick to search all glossaries
All A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V X Z
Term Definition
Racursi

RACURSI

 1. Procedeu de folosire a perspectivei in artele plastice si in cinematografie, prin care extremitatile obiectului reprezentat apar apropiate, iar unele dimensiuni reduse. - Din fr. raccourci.

 2. Procedeu prin care, derivand din metoda denumita perspectiva centrala sau conica, dimensiunile, vazute fizic departandu-se si micsorandu-se, sunt reprezentate exagerat. Procedeu opus: distorsiunea.

Sursa: DEX, Dictionar de arta

Randare

RANDARE

 1. Procesul de preluare a informatiilor digitale (volume, texturi, lumini etc.) introduse intr-un mediu grafic de modelare 3D, programabil, si de convertire a acestora in imagini finale, vizibile pe monitor sau pe hartie. - Din eng. render, rendering.

 2. Rezultatul final (imaginea) al procesului de randare.

COMPLETARI

Termenul randare vine din englezul render, care are un inteles mai larg, insemnand: a transmite altcuiva, a reproduce, a cauza, a deveni etc. In acest sens, procesul de randare produce imagini edificatoare pentru transpunerea in realitate a conceptelor prezentate.

O data cu evolutia tehnologiilor avansate de prelucrare a imaginilor, cuvantul randare a devenit un termen tot mai des intalnit in limbajul designerilor.

In arhitectura, imaginile fotorealiste generate de modelele 3D sunt folosite pentru a reprezenta viitoarele constructii intr-o maniera comprehensibila pentru beneficiari.

Raport

RAPORT

 1. Relatie de acord sau de contrast care se institue odata cu alaturarea mai multor elemente vizuale. - Din fr. rapport.

 2. Legatura intre doua sau mai multe obiecte, fenomene, elemente vizuale, pe care gandirea omeneasca o poate constata si stabili; relatie.

Sursa: DEX, Dictionar de arta

Redută
 1. Redută – 1. Mic fort de apărare, de formă poligonală, înconjurat de șanțuri, folosit în trecut pentru apărarea circulară. 2. (Înv.) Local public de petrecere cu muzică și dans.
 2. Rezalitul – Porțiune de zid ieșită din linia fațadei pentru a prezenta o anumită structură a planului clădirii, o anumită compoziție
Reflectoriu

REFLECTORIU

 1. Denumire data salii de mese dintr-o manastire catolica. Deseori tratat in forme monumentale, era unul dintre spatiile reprezentative ale unui ansamblu monastic. La o manastire ortodoxa, sala de mese se numeste trapeza.

Sursa: Dictionar de arta

Registru

REGISTRU

 1. Suprafata cuprinsa intre doua profiluri orizontale care se intind pe toata lungimea unei fatade. Fiecare dintre zonele in care este impartita o suprafata decorativa. - Din fr. registre, it. registro, germ. register.

 2. In arhitectura , arte plastice si decorative - zona orizontala de decoratie cuprinsa intre doua chenare sau delimitata doar compozitional.

Sursa: DEX, Dictionar de arta

Relief

RELIEF

 1. Sculptura ale carei forme ies putin in afara pe un fond cu care fac corp comun; basorelief.

 2. Tip de sculptura conceputa pentru a fi integrata intr-un cadru - cel mai adesea arhitectural - ceea ce face ca formele profilate sa fie atasate unei suprafete de fundal. In functie de gradul de profilare a formelor fata de suprafata de fundal distingem: altorelieful = relief inalt; basorelieful = relief plat; relieful adancit, relieful in tehnica meplat, relieful incizat s.a.m.d. - Din fr. relief.

 3. Domeniul sculptural de trecere de la figurarea in suprafata la cea spatiala. Dupa adancimea si procedeul modelarii marginilor acesteia, se disting doua grupari:

  a) plat: de tip meplat, adica adanc usor si in unghi drept numai spatiul din jur.

  b) adanc(basorelief): cu modelarea rotunjita a trecerilor de la fond la conturul volumului usor evidentiat, si prin adaugare aparenta sau reala-inalta(altorelief).

Sursa: DEX, Dictionar de arta

Reproduce

REPRODUCE

 1. A executa in mai multe exemplare identice prin diferite procedee tehnice; a multiplica - tablouri, desene, fotografii, texte etc. - Dupa fr. reproduire

Sursa: DEX

Reproducere

REPRODUCERE

 1. Opera de arta, care reproduce originalul si este executata de autor sau sub supravegherea acestuia; copie; replica.

 2. Copie manuala sau fotocopia unui original, necesara sau fortuita, reglementata prin lege, facuta cu scopul declarat de "a tine loc de original" fara a-l substitui.

Sursa: DEX, Dictionar de arta

Rezalit

REZALIT

 1. Element de zidarie care se detaseaza din fata unui edificiu, fie in scopul intaririi rezistentei (ex. contrafortul), fie pentru a masca un volum interior. - Din germ. Risalit.

 2. Portiune de zid iesita din linia fatadei pentru a prezenta o anumita structura a planului cladirii, o anumita compozitie.

Sursa: DEX, Dictionar de arta

Ritm

RITM

 1. Repetare periodica a unor elemente de arhitectura sau de decoratie, la o constructie. – Din ngr. rithmos, fr. rythme, lat. rhythmus.

 2. In arte - proportie, armonie intre partile unui intreg.

 3. Principiu compozitional de reluare la anumite distante, in anumite marimi sau cantitati si pe anumite sensuri a unui anumit raport gol-plin, cald-rece, mare-mic etc., efectul vizualo-tactil al acestei reluari putand fi: fie static - repartizarea elementelor plastice facandu-se in cadre vertical-orizontale echilibrate, bine determinate, fie basculant - pe diagonale sau cu directii apropiate de acestea, fie balansat - cu sensuri curbe.

Sursa: DEX, Dictionar de arta

Rotonda

ROTONDA

 1. Sala mare, circulara, inglobata unei constructii, avand acoperisul in forma de cupola, folosita mai ales ca sala de expozitie, sala de sport etc. - Din fr. rotonde, it. rotonda.

 2. Constructie de zidarie in plan circular, avand acoperisul in forma de cupola.

 3. Biserica de tip central, de plan circular sau poligonal, de regula acoperita cu o cupola, servind, in principal, pentru a adaposti un mormant de martir.

Sursa: DEX

Rustic

RUSTIC

 1. Care tine de viata de la tara; propriu vietii de la tara; campenesc; bucolic; rural. - Din fr. rustique, lat. rusticus.

 2. Zidarie executata din blocuri masive de piatra a caror fata exterioara este cioplita brut.

 3. Despre elemente de arhitectura si ornamente - Cu suprafata bruta.

Sursa: DEX

Rustica

RUSTICA

 1. A da un caracter brut, neprelucrat; a face operatia de rusticizare; a rusticiza, a rustifica. - Din it. rusticare

 2. Tip de prelucrare a paramentului exterior, realizat din blocuri de piatra buceardate puternic (bosaje), astfel incat sa se obtina un relief pronuntat, neregulat, dar favorizand jocul puternic de umbre si lumini. Se foloseste, de regula, pentru paramentul primului nivel al cladirilor.

Sursa: DEX, Dictionar tehnic

Glossary 2.7 uses technologies including PHP and SQL