Architeaching entranceMain Menu

Architeaching Facebook Page

button

Software for the project

Architeaching LMS

Now on Architeaching...

We have 69 guests online

Traffic analysis

Today12
Yesterday51
Week118
Month1286
All120268

Disclaimer&visual identity 2013

Definitii si echivalente ale termenilor arhitecturali

There are 290 entries in this glossary.
Search for glossary terms (regular expression allowed)
Begins with Contains Exact term Sounds like Tick to search all glossaries
All A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V X Z
Page:  1 2 Next »
Term Definition
PALAT
 1. Ansamblu de edificii sau constructie somptuoasa cu functie reprezentativa, in care isi are sediul o institutie sau de unde se exercita o autoritate importanta (imperiala, domneasca, regala, episcopala etc.), ca locuinta a unei personalitati etc. Cladire mare luxoasa. - Din ngr. palati, lat. palatium.

 2. Palat de cultura - centru in care se desfasoara diverse activitati culturale grupate pe profiluri: teatru, cinema, conferinte, expozitii, concerte etc.

Sursa: Dictionar de arta, DEX

Palier

PALIER

 1. Planseu orizontal care marcheaza fiecare nivel al unei cladiri, permitand accesul in incaperile acestuia, sau zona intermediara de odihna intre treptele scarilor. - Din fr. palier.

 2. Ansamblul planseelor unei constructii situate la acelasi nivel.

 3. Portiune orizontala in cuprinsul scarii interioare a unei cladiri, la nivelul fiecarui etaj; odihna, podest.

Sursa: DEX

Palisada

PALISADA

 1. Element de fortificatie, folosit in amenajarile defensive mai vechi, alcatuit din pari grosi si lungi batuti in pamant, legati intre ei cu scanduri, franghii etc. si avand intre spatii impletituri de nuiele, maracini, sarma ghimpata etc.; palanca. - Din fr. palissade.

 2. In arhitectura fortificata - sistem de aparare in care pari inalti plasati la distante egale, sunt infipti vertical fie pe marginea santului, fie pe coama valului.

Sursa: DEX

Pana

Pană – Piesă de lemn sau de metal (de forma unei prisme), întrebuințată la despicarea lemnelor, la detașarea unor bucăți dintr-un material, la fixarea sau la înțepenirea unor piese, la asamblarea sau la solidarizarea unor organe de mașini, a unor elemente de construcție etc.

Pandant

PANDANT

 1. Pictura, sculptura, relief sau obiect care formeaza, împreuna cu altul, o pereche simetrica. – Din fr. pendant.

 2. Ornament atarnand dintr-o bolta de piatra sau dintr-un acoperis de lemn.

Sursa: DEX, Dictionar de arta

Pangar

Pangar – Masă pe care se vând lumânările în biserică.

Parament

PARAMENT

 1. Fiecare dintre cele doua fete finisate ale unui zid, al caror aspect este dat fie direct de materialul constructiv (piatra, caramida), fie de un placaj special menit sa innobileze edificiul. - Din germ. parament.

 2. Partea exterioara finita a unei constructii, a unui element de constructie etc.; material care captuseste (cu scop ornamental) aceasta parte.

Sursa: DEX, Dictionar de constructii

Parapet

PARAPET

 1. Constructie usoara, putin inalta, care delimiteaza pe una sau pe mai multe laturi o suprafata deschisa (balcon, terasa, scara, pod, esplanada etc.). - Din it. parapetto, fr. parapet, germ. parapett.

 2. Portiunea de zidarie cuprinsa intre nivelul pardoselii si cel al solbancului unei ferestre sau vitrine.

 3. Perete de inaltime mica din piatra, lemn, metal etc. care serveste la delimitarea teraselor, a podurilor, a marginilor unei sosele etc. ; balustrada.

Sursa: DEX, Dictionar tehnic

Paravan

PARAVAN

 1. Perete subtire sau piesa de mobilier formata dintr-unul sau din mai multe panouri articulate, acoperite cu placaj, panza, hartie etc., care desparte un anumit spatiu dintr-o incapere. - Din fr. paravent.

 2. Ecran mobil, din mai multe panouri articulate, care stranse se suprapun, ocupand un spatiu redus, iar desfacute si plasate in zig-zag, stau in picioare, separand spatiul incaperii.

Sursa: DEX

Pardoseala

PARDOSEALA

 1. Invelis, strat de scanduri, de mozaic, de asfalt, de ciment etc., asezate pe planseul unei incaperi sau al unui spatiu pe care se circula.

 2. Strat izolator si protector al solului din interiorul unei cladiri, gandit si realizat adesea si ca o componenta decorativa a spatiului, din materiale durabile: piatra, marmura, caramida, gresie, lemn etc., de forme si dimensiuni diferite (dale, mozaic, biscuiti, parchet etc.).

Sursa: DEX, Dictionar tehnic

Parietal

PARIETAL

 1. Care tine de perete, care se executa pe pereti; mural. - Din fr. parietal.

 2. Care se pastreaza din trecut pe peretii pesterilor sau pe stanci; rupestru.

 3. Termen generic desemnand orice sistem de decorare a unui perete: pictura (fresca, tempera, ulei, panza etc.), mozaic, reliefuri (sculptate sau stucate), paramente din marmura ori alte pietre. Sinonim cu pictura murala sau pictura rupestra.

Sursa: DEX

Parter

PARTER

 1. Nivel al unei constructii plasat la cota de calcare din exterior, la nivelul solului. Totalitatea incaperilor situate in aceasta parte a cladirii. - Din fr. parterre.

 2. Parte a unei sali de spectacole, situata la nivelul solului si cuprinsa intre scena si fundul salii.

 3. Suprafata de pamant intr-un parc sau intr-o gradina publica plantata cu flori sau cu iarba.

Sursa: DEX

Pastel

PASTEL

 1. Creion colorat, moale, pentru desen, facut din pigmenti pulverizati, amestecati cu talc si cu guma arabica. - Din fr. pastel, it. pastello.

 2. Desen executat cu un astfel de creion, reprezentand, mai ales, o priveliste din natura.

 3. Efect de culoare pudrata, cu treceri fine, transparente de la o pata la alta.

 4. Tehnica de pictura ce utilizeaza pigmentul aproape pur si care, ca si acuarela, foloseste drept suport hartia mai groasa sau mai subtire, dar aspra. Se distinge prin specificul culorii care i-a dat si numele.

Sursa: DEX, Dictionar de arta

Patina

PATINA

 1. Strat subtire de culoare verde care se formeaza cu timpul pe suprafata obiectelor de bronz sau de arama ca urmare a procesului de oxidare. - Din fr. patine.

 2. Depunere care se formeaza pe suprafata unor obiecte (de piatra, lemn, metal, marmura) sub influenta factorilor atmosferici, dandu-le un aspect de vechime.

Sursa: DEX

Pavaj

PAVAJ

 1. Strat de dale, piatra cubica, bolovani egalizati, caramizi, pus deasupra unei preparatii de pamant batut si nisip, cu care se acopera solul strazilor, al curtilor, aleilor etc. - Din fr. pavage.

 2. Imbracaminte rutiera alcatuita din materiale in forma de blocuri, asezate pe un pat de nisip sau de mortar asternut pe fundatia, pregatita in prealabil, a unui drum, a unei curti etc.

 3. Drum sau teren acoperit cu un astfel de strat; loc pavat; caldaram.

Sursa: DEX, Dictionar tehnic

Page:  1 2 Next »
Glossary 2.7 uses technologies including PHP and SQL