Architeaching entranceMain Menu

Architeaching Facebook Page

button

Software for the project

Architeaching LMS

Now on Architeaching...

We have 66 guests online

Traffic analysis

Today12
Yesterday51
Week118
Month1286
All120268

Disclaimer&visual identity 2013

Definitii si echivalente ale termenilor arhitecturali

There are 290 entries in this glossary.
Search for glossary terms (regular expression allowed)
Begins with Contains Exact term Sounds like Tick to search all glossaries
All A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V X Z
Term Definition
LACRIMAR
 1. Proeminenta la cornisa unui acoperis care impiedica prelingerea pe zidul constructiei a apei de ploaie.

 2. Piesa de lemn ori de metal fixata in acelasi scop pe partea exterioara de la cerceveaua usilor si a ferestrelor.

Sursa: DEX

LAPIDAR
 1. Care este cioplit in piatra; gravat in piatra - despre inscriptii, ornamente. - Din fr. lapidaire.

 2. Care evoca prin concizie si vigoare stilul inscriptiilor latine; laconic, scurt, concis. - Despre formule, expresii, stil.

 3. Semn lapidar = Insemn incizat in piatra monumentelor, semnificand apartenenta unui mester sau marca personala a acestuia. Semne lapidare au fost depistate atat in Transilvania, la monumentele gotice, cat si in Moldova epocii lui Petru Rares.

Sursa: DEX, Dictionar de arta

LEZENA
 1. Element arhitectonic aplicat pe marginile panourilor, ramelor etc., cu rol de sustinere, acoperire sau decorare. - Din fr. lesene.

 2. Pilastru plat si ingust pe fata unui zid, fara baza si capitel, legat de arce semicirculare si pe jumatate ingropat in zid.

Sursa: DEX, Dictionar de arta

LIANT
 1. Fluid in stare naturala sau prelucrat care "leaga" (sub forma de pelicula intarita ulterior) granulele unui aglomerat organic sau mineral si "dezleaga" atunci cand, impreuna cu un lichid de fluidizare, devine solvent, adica mediul de "dezlegare" a celorlalte substante care alcatuiesc aglomeratul. Dupa natura si a lichidului volatil, destingem: vopsele de apa, vopsele de ulei, cerneluri etc. - Din fr. liant.

 2. Materie aglutinata, lichida sau vascoasa, capabila sa se solidifice prin uscare, fixandu-se pe suport sau fixand pigmentii ori alte materii cu care a fost amestecata. Utilizata in tehnica frescei.

Sursa: DEX, Dictionar de arta

LOGGIA
 1. Galerie exterioara incorporata unei cladiri, acoperita si deschisa catre exterior printr-un sir de arcade sprijinite pe coloane sau pe stalpi.

 2. Constructie de tipul loggiei (1), independenta sau apartinand parterului unei cladiri, servind si ca tribuna.

 3. Balcon marginit de panouri pline sau traforate, care impiedica patrunderea directa a soarelui. In arhitectura contemporana - tip de balcon neiesit in consola, cu o structura mult simplificata fata de cea a loggiei clasice.

 4. Galerie sau incapere la etajul unui edificiu, deschisa pe arcade sprijinite pe coloane sau stalpi. Caracteristica Renasterii, patrunde In Transilvania inca din secolul XV, fiind preluata la sfarsitul secolului XVII la palatale brancovenesti.

Sursa: DEX, Dictionar de arta

LOJA
 1. Compartiment cuprinzand un numar redus de locuri pentru spectatori, asezat, alaturi de altele, in jurul incintei unei sali de spectacole. - Din fr. loge.

 2. La origine termenul desemna spatiul bisericii rezervat familiilor nobile si ctitorilor. Este folosit apoi in arhitectura teatrelor, pentru a desemna spatiul compartimentat in celule similare, organizate in siruri suprapuse asezate in hemiciclu sau pe trei din laturile salii de spectacol.

 3. Mic compartiment sau cabinet la unele cladiri, comunicand cu exteriorul, destinat unor servicii de indrumare a publicului sau de paza.

Sursa: DEX, Dictionar enciclopedic

LUCARNA
 1. Tip de fereastra de mici dimensiuni, practicata in panta unor acoperisuri inalte, dar cu inclinatie mica, protejata de obicei, de un mic rezalit rectangular sau de o rama, ori chiar de un mic acoperis propriu mai proeminent. Din fr. lucarne.

 2. Deschidere semicirculara sau triunghiulara a unui pod, in vederea aerisirii si iluminarii; frecvente inca din gotic, ajung sa aiba rol decorativ mai ales in baroc.

 3. Fereastra mica, amenajata in acoperisul cu panta mare al unei constructii, in scopul luminarii si aerisirii podului sau a incaperilor aflate la nivelul podului; bageac, bageaca.

Sursa: DEX, Dictionar de arta

Luminator

Panou translucid sau transparent care înlocuiește o porțiune dintr-un perete, dintr-un plafon sau din învelitoarea unui acoperiș în scopul asigurării iluminării naturale a unei încăperi.

LUNETA
 1. Element arhitectonic de forma unei bolti semicilindrice, folosit de obicei pentru amplasarea unei deschideri sau pentru crearea unui efect decorativ. – Din fr. lunette.

 2. Partea superioara a unui zid intersectat de o bolta cu traseu semicircular sau frant.

 3. Portiune dintr-un zid sau dintr-un panou, delimitata la partea superioara de arcul descris de o arcada cu traseu semicircular sau frant (de usa, de portal, de altar etc.). La deschiderile dreptunghiulare incadrate in arcade (usi, ferestre), luneta denumeste spatiul dintre marginea superioara a deschiderii si traseul semicircular al arcadei.

Luneta cilindrica = bolta rezultand din intersectia a doi semicilindri de raze inegale.

Sursa: DEX, Dictionar de arta

Glossary 2.7 uses technologies including PHP and SQL