Architeaching entranceMain Menu

Architeaching Facebook Page

button

Software for the project

Architeaching LMS

Now on Architeaching...

We have 48 guests online

Traffic analysis

Today12
Yesterday51
Week118
Month1286
All120268

Disclaimer&visual identity 2013

Definitii si echivalente ale termenilor arhitecturali

There are 290 entries in this glossary.
Search for glossary terms (regular expression allowed)
Begins with Contains Exact term Sounds like Tick to search all glossaries
All A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V X Z
Term Definition
ICONOSTAS
 1. Tip de ecran alcatuit dintr-un schelet lemnos sau de zidarie, care separa sanctuarul (absida altarului) de spatiul naosului, cu care comunica prin usile imparatesti si prin perechea de usi diaconesti; catapeteasma. - Din sl. ikonostasu.

 2. Pupitru fix in dreapta naosului, pe care se pune de obicei icoana cu hramul bisericii. Pupitru portativ cu patru picioare, care se poate inchide si deschide, folosit la citirea pericopelor biblice la diferite slujbe religioase; tetrapod, analog.

Sursa: DEX, Dictionar religios

ILUSTRATIE
 1. Ramura a graficii care include: desenul, acuarela, gravura, fotografia, imaginea ce insoteste, in scop explicativ sau interpretativ, un text. - Din fr. illustration, lat. illustratio.

 2. Ilustratie de carte = gen al graficii prin care se reprezinta tipuri sau momente esentiale ale unui text literar; poate avea si functie ornamentala. Este cunoscuta din vechime in Egipt si Extremul Orient, cand a avut mai ales caracter explicativ. In Evul Mediu au avut o mare valoare ilustratiile de carte religioasa din Bizant (secolele IX si X) si a manuscriselor evangheliarelor irlandeze (secolele IX si X). Dupa inventarea tiparului, a fost realizata in xilogravura si in lucrari beletristice si stiintifice. Printre cei mai importanti ilustratori de carte se numara H. Daumier, E. Delacroix, Salvador Dali s.a.m.d. In Romania exista o bogata traditie a ilustratiei de carte, incepand cu secolul XV (ex. „Tetraevangheliarul” lui Nicodim de la Tismana din 1404, decorat cu elemente vegetale si zoomorfe). Printre cei mai importanti ilustratori romani: Margareta Sterian, Mac Constantinescu, A. Demian, A. Jiquidi, Tia Peltz, Lena Constante, Florica Cordescu-Jebeleanu, Vasile Kazar, Ion State, Val Munteanu, Florin Puca, Mircea Dumitrescu, Done Stan, Vasile Socoliuc s.a.m.d.

Sursa: DEX, Dictionar enciclopedic

IMAGINE
 1. Reflectare de tip senzorial a unui obiect in mintea omeneasca sub forma unor senzatii, percepti sau reprezentari. - Din lat. imago, -inis (cu sensuri dupa fr. image).

 2. Reproducere a unui obiect, obtinuta cu ajutorul unui sistem optic. Reprezentare plastica a infatisarii unei fiinte, a unui lucru, a unei scene din viata, a unui tablou din natura etc., obtinuta prin desen, pictura, sculptura etc.

 3. Decupaj concret al experientei sensibile actuale sau actualizate, investit cu noi semnificatii, primite mai ales de la forme plane sau in spatiu, pe care il creaza un anumit artist.

 4. Produs excusiv al imaginarului, al fanteziei, fara concursul memoriei, dar hranit de gandirea plastica.

Sursa: DEX, Dictionar de arta

IMPLUVIU
 1. Bazin care se construia in atriumul caselor romane pentru colectarea apei de ploaie de pe acoperis - Din lat. impluvium.

Sursa: NODEX, DEX

IMPOSTA
 1. Bloc de piatra care se afla iesit in afara fata de nivelul zidariei, servind de obicei ca sprijin pentru o bolta, un arc etc. sau care suporta zidaria de deasupra unei usi, a unei porti. – Din fr. imposte, it. imposta.

 2. Mulura iesita in relief care incununeaza un stalp.

 3. Element de constructie din piatra, sub forma de placa de variate grosimi, de forma unui trunchi de piramida rasturnat, interpus intre un suport (coloana, stalp) si zidaria care se sprijina pe el; marginile vizibile pot fi simple sau decorate cu profiluri sau chiar reliefuri.

Sursa: DEX

INCINTA
 1. Spatiu inchis in jurul unui edificiu, al unui ansamblu construit sau al unei aglomerari urbane sau rurale. Din fr. enceinte.

 2. Denumire data si zidului sau constructiilor care delimiteaza incinta, dandu-i caracterul unei unitati morfofunctionale independente.

 3. Suprafata de teren inconjurata din toate partile de constructii, de amenajari.

Sursa: DEX

INTABULA
 1. A inscrie o proprietate imobiliara sau a inregistra un act cu privire la un imobil in cartea funciara. - Din germ. intabulieren.

Sursa: DEX

INTERCOLONAMENT
 1. Distanta intre doua coloane, stalpi sau pilastri apartinand aceluiasi edificiu. – Din fr. entrecolonnement

 2. Distanta existenta intre doua coloane aflate intr-o succesiune de elemente similare intre navele unei bazilici, a unui portic etc.

Sursa: DEX

INTONACIO
 1. Termen care denumeste stratul de la suprafata tencuielii de fresca, care, aflat pe parcursul zugravirii in stare umeda, incorporeaza culorile.

 2. Strat al suportului umed sau umezit intins pe o tencuiala speciala, strat mereu umed, pus de mai multe ori, de fiecare data atat cat se poate lucra zilnic.

Sursa: Dictionar de arta

INTRADOS
 1. Partea interioara, concava, a unui arc sau a unei boltiri, opusa extradosului. Din fr. intrados.

 2. Traseul interior al unui arc, al unei arcade sau al unei bolti.

Sursa: DEX

Invelitoare

Învelitoare – Partea de sus a unei construcții care o acoperă; acoperiș; ţiglă, tablă etc. cu care se acoperă o clădire.

IONIC
 1. Ordin arhitectonic cu coloane zvelte, avand capitelul impodobit cu volute, iar friza continuata si decorata cu basoreliefuri. Stil (sau ordin) doric = una dintre cele trei forme arhitectonice ale vechii arhitecturi grecesti (doric, ionic si corintic). - Din lat. ionicus.

 2. Stil in arta Greciei antice, aparut in secolul VI inainte de Hristos in Anatolia si insulele Marii Egee.

Sursa: DEX, Dictionar de arta

ISOCEFALIE
 1. Modalitatea de a reprezenta intr-o compozitie mai multe persoane ale caror capete au toate aceeasi inaltime.
Glossary 2.7 uses technologies including PHP and SQL