Architeaching entranceMain Menu

Architeaching Facebook Page

button

Software for the project

Architeaching LMS

Now on Architeaching...

We have 53 guests online

Traffic analysis

Today12
Yesterday51
Week118
Month1286
All120268

Disclaimer&visual identity 2013

Definitii si echivalente ale termenilor arhitecturali

There are 290 entries in this glossary.
Search for glossary terms (regular expression allowed)
Begins with Contains Exact term Sounds like Tick to search all glossaries
All A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V X Z
Term Definition
DALA
 1. Placa poligonala subtire de piatra, marmura, beton, material plastic etc., folosita la executarea unor pardoseli, pavaje sau placaje de zidarie.

 2. Placa de beton armat a unui planseu, a unei bolti etc.

 3. Placa de marmura, piatra, ciment etc., de forma regulata, servind pentru realizarea unor paramente sau a pavimentelor.

Sursa: DEX, Dictionar de arta

DALAJ
 1. Ansamblu de dale care alcatuiesc o pardoseala sau un pavaj.

 2. Tip de paviment alcatuit din dale.

Sursa: DEX, Dictionar de arta

Decorativ
 1. Care decoreaza; care serveste la decorare; ornant, ornamental. Care produce efecte de suprafata, exterioare, superficiale. Arta decorativa = arta de a decora, cu mijloacele artelor plastice, exteriorul si interiorul unei case, al obiectelor de uz curent, al mobilierului, costumelor etc. – Din fr. decoratif.

 2. Ceea ce tine de tectonica, de suprafata obiectelor, "supus" sau integrat compozitiei acesteia. Potrivit cu suprafata, plat, fara relief, nemodelat.

Sursa: DEX, Dictionar de arta

DECROS
 1. Retragere, iesirea in afara fata de un aliniament, a unui element de arhitectura. - Din fr. decroche.

 2. Portiune de zidarie iesita in afara sau retrasa putin fata de planul peretelui, marcand fie o simpla ingrosare - din nevoi functionale, fie o largire, respectiv, o ingustare a spatiului interior.

Sursa: DEX

Degrade
 1. Descrestere treptata a intensitatii unei culori. estompare treptata a unei culori, a luminii. - Din fr. degrade.

 2. Ton sau treapta tonala (similara unei trepte de pe scara valorica a neculorilor) obtinuta dintr-o tenta amestecata cu alb (negru); juxtapunerea de mai multe trepte tonale ale aceleiasi culori (tente) in succesiunea cresterii - descresterii lor (de intinderi egale sau amplificate treptat).

Sursa: DEX, Dictionar de arta

Demisol

Parte a unei clădiri situată pe jumătate sub nivelul solului, sub parter.

Denticul
 1. Element decorativ in relief de forma unui dinte, folosit la ornamentarea corniselor. – Din fr. denticule.

 2. Denticuli - Motiv ornamental constand dintr-un sir de mici patrate reliefate fata de suprafata zidului, realizate in piatra, caramida sau mortar.

Sursa: DEX

Desen
 1. Reprezentare grafica a unui obiect, a unei figuri, a unui peisaj pe o suprafata plana sau curba, prin linii, puncte, pete, simboluri etc. - Din fr. dessin.

 2. Arta sau tehnica de a desena.

 3. Planul unei constructii.

 4. Desen liber = desen facut cu mana libera, fara instrumente.

 5. Desen tehnic = reprezentare a obiectelor tehnice (piese, organe de masini etc.) prin desen. Desen care reprezinta la scara planul unui obiect, al unei constructii etc.

Sursa: DEX, Dictionar de arta

Design
 1. Domeniu multidisciplinar interesat de ansamblul factorilor (social-economici, functionali, tehnici, ergonomici, estetici etc.) care contribuie la aspectul si calitatea produsului de mare serie. - Din engl., fr. design.

 2. Aspect exterior, fel in care se prezinta un lucru (din punct de vedere estetic). Forma, aspectul exterior al unui obiect elaborat in conformitate cu legile esteticii.

 3. Disciplina care urmareste armonizarea estetica a mediului uman, incepand de la conceperea obiectelor uzuale si a mobilelor pana la urbanism si amenajarea peisajului.

 4. Domeniu de creativitate cu arta, de producere a obiectelor de serie, utile, concepute prin interferarea teoriei culorii si formei plastice cu exigentele stiintei si tehnicii (industrial design), de proiectare ameliorata estetic - prin aceleasi interferente dintre arta, stiinta si tehnica - a mediului ambiant, ameliorare vitala pentru omul modern.

 5. Design scolar, disciplina de mare importanta pentru invatamantul gimnazial si liceal, al carui continut cuprinde si exigentele de proiectare standardizata ale "desenului tehnic", dar e superior acestuia sub raportul instrumentarii adecvate a potentelor creatoare ale oamenilor din toate domeniile de activitate productiva si in general al imbunatatirii calitatii estetice a vietii.

Sursa: DEX, Dictionar de arta

Dinamism
 1. Simulare a miscarii fizice intr-un spatiu pictat, sculptat etc.

 2. Efect psiho-fiziologic accentuat, sugerat de tipul, sensul sau dispunerea - de regula asimetrica, dar echilibrata - a elementelor de limbaj specifice artei plastice respective.

Sursa: Dictionar de arta

Disimetrie
 1. Lipsa de simetrie. Asimetrie. – Din fr. dissymetrie.

 2. Echilibrare proportionala de pete, linii sau forme similare care, altfel, intr-o compozitie - prin semnele pe care le-ar sluji - s-ar preta la o ordonare simetrica si, in consecinta, plicticoasa.

Sursa: DEX, Dictionar de arta

Dolie

– Se foloseste atunci cand se intersecteaza doua ape ale unui acoperis într-un unghi deschis. Dolia are rolul de a– Se foloseste atunci cand se intersecteaza doua ape ale unui acoperis într-un unghi deschis. Dolia are rolul de a– Se foloseste atunci cand se intersecteaza doua ape ale unui acoperis într-un unghi deschis. Dolia are rolul de aprelua cantitatea mare de apa si de a o directiona spre jgheab.

Dom

Catedrală impunătoare, biserică principală în unele orașe italiene, germane etc.; p. ext. clădire monumentală; p. restr. acoperiș care îmbracă la exterior o cupolă a unei clădiri monumentale

DORIC
 1. Ordin arhitectonic in Grecia antica, caracterizat prin robustete si sobrietate, prin coloane fara baza, capiteluri fara ornamente, cu friza decorata cu triglife si metope. Stil (sau ordin) doric = una dintre cele trei forme arhitectonice vechi grecesti. - Din fr. dorique, lat. doricus, gr. dorikos.

 2. Stil artistic si ordin in arhitectura Greciei Antice, preluat de arhitectura Renasterii, Barocului si in special de Clasicism si Neoclasicism.

Sursa: DEX

Duşumea

Pardoseală, podeală de scânduri (a unei încăperi).

Glossary 2.7 uses technologies including PHP and SQL