Architeaching entranceMain Menu

Architeaching Facebook Page

button

Software for the project

Architeaching LMS

Now on Architeaching...

We have 52 guests online

Traffic analysis

Today11
Yesterday54
Week411
Month1131
All120113

Disclaimer&visual identity 2013

Definitii si echivalente ale termenilor arhitecturali

There are 290 entries in this glossary.
Search for glossary terms (regular expression allowed)
Begins with Contains Exact term Sounds like Tick to search all glossaries
All A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V X Z
Page:  1 2 Next »
Term Definition
Cornişă

– 1. Partea superioară, ieşită în afară şi ornamentată, a zidului unei construcţii, având rolul de a sprijini acoperişul şi de a împiedica scurgerea apei de ploaie pe faţa clădirilor. 2. Mulură proeminentă care înconjoară un antablament, o mobilă etc., având rol decorativ. 3. Drum paralel cu curbele denivel pe marginea superioară a unei pante abrupte, a unei faleze etc.

. Capitel

Partea superioară, mai groasă (si ornată), a unei coloane sau a unui pilastru, care face legătura între fusul coloanei si arhitravă.

CALOTA
 1. Fiecare dintre cele doua parti obtinute prin taierea unei sfere cu un plan. - Din fr. calotte.

 2. Bolta a carei suprafata interioara are, in sectiune, forma unui semicerc.

 3. O bolta in forma de semisfera, constituie de obicei partea superioara a unei cupole sau turle, dar apare si separat in sistemul de boltire al narthexului, exonarthexului, mai rar al naosului si cu totul exceptional in cel al altarului – sprijinita pe arce piezise dispuse pe peretele semicircular al absidei.

 4. Bolta realizata din caramida (mai rar din piatra) reprezentata de portiunea superioara a unei sfere taiate de un plan orizontal, aproximativ la nivelul diametrului sau mai sus de acesta.

CANELURA
 1. Sant ingust care brazdeaza vertical (sau elicoidal) corpul unei coloane, al unui pilastru etc. - Din fr. cannelure.

 2. Sant vertical de sectiune semicirculara (rar, usor unghiulara) care decoreaza de jur-imprejur fusurile coloanelor si pilastrilor.

 3. Adancitura ingustata, facuta pe corpul unor obiecte (coloane, vase etc.) in scopuri decorative.

Sursa: DEX, Dictionar de arta

CANON
 1. Regula care facea parte dintr-un ansamblu de norme artistice obligatorii intr-o anumita epoca; regula rigida, obligatorie. - Din sl. kanonu, fr. canon, germ. Kanon.

 2. Termen folosit cu intelesul de norma, regula, lege. Termenul canon cuprinde ansamblul regulilor impuse in reprezentarea artistica, avand ca sursa considerente de ordin politic, religios, filosofic sau artistic.

Sursa: DEX, Dictionar de arta

CAPITEL
 1. Partea superioara, mai groasa (si ornata), a unei coloane sau a unui pilastru, care face legatura intre fusul coloanei si arhitrava.

 2. Piesa componenta a unei coloane, reprezentand partea sa superioara, care transmite greutatea antablementului fusului coloanei respective.

 3. Partea de sus (ornamentala) a unei coloane pe care se sprijina arhitrava.

Sursa: DEX, Dictionar de arta

Căprior
 1. Fiecare dintre bârnele încrucișate care fac parte din scheletul acoperișului unei case. 2. Fiecare dintre lemnele care formează suportul pe care se așază scândurile patului, platforma zidarului etc.
CARELAJ
 1. Dispunere a elementelor care invelesc o constructie in forma de figuri geometrice. - Din fr. carrelage.

 2. Sistem de pavaj constand din asamblarea unor piese patrate sau poligonale, de piatra, gresie sau ceramica, din a caror compunere rezulta si un efect decorativ.

 3. Pardoseala, pavaj alcatuit din piese asezate în carouri.

Sursa: DEX

CARIATIDA
 1. Statuie reprezentand o femeie care sustine o cornisa, o intrare etc., inlocuind o coloana. - Din fr. cariatide, lat. caryatides.

 2. Statuie feminina, drapata dupa moda antica sau seminuda, care indeplineste intr-un edificiu rolul unei coloane, stalp sau pilastru.

Sursa: DEX, Dictionar de arta

CARTUS
 1. Ornament pictat, sculptat sau gravat (in forma de sul desfacut partial) pe care se scriu inscriptii, monograme, o emblema, o data cronologica etc., plasat pe frontispiciul unui edificiu, deasupra unei usi etc. - Din fr. cartouche.

 2. Textul incadrat pe o pagina (pe care se afla si texte neincadrate); ornament care incadreaza un text tiparit.

Sursa: DEX, Dictionar de arta

CASETA
 1. Fiecare dintre compartimentele adancite, de forma regulata, care decoreaza un plafon sau intradosul unei bolti; caseton; cheson. Prin asamblarea casetelor se obtine un plafon casetat. - Din it. cassetta, fr. cassette.

 2. Sistem constructiv - decorativ in care un element central (bloc de piatra fetuita sau bolovan) este plasat intr-o zidire mixta.

Sursa: DEX, Dictionar tehnic

CASETAJ
 1. Sistem functional - decorativ folosit la realizarea unui tavan, unei bolti sau la peretii unei mobile mari, prin asamblarea artistica a mai multor panouri decorative alcatuind casete.

Sursa: Dictionar tehnic

Cat

Etaj, nivel (Catul de jos = parterul)

CATEDRALA
 1. Biserica centrala intr-un oras, unde serviciul divin este oficiat, de obicei, de un (arhi)episcop. - Din fr. cathedrale, lat. cathedralis.

 2. Biserica principala legata, la origine, de prezenta nemijlocita a unui scaun episcopal. Prin extensie - denumire acordata bisericii mai importante dintr-un oras in care functioneaza mai multe lacasuri de cult.

Sursa: DEX, Dictionar de arta

Cercevea

Cadru în care este fixat geamul la o fereastră sau la o ușă; lemnăria (în formă de cruce) din mijlocul ferestrei, în care sunt montate geamurile.

Page:  1 2 Next »
Glossary 2.7 uses technologies including PHP and SQL